Vinterbyøster

Hvad er vinterbyøster spørger du måske. Det er en elsket dansk julekalender. Den blev oprindeligt sendt på DR i december 1973 og består af 24 dukkefilm, der hver varer 15 minutter.

Disse film blev senere genudsendt på samme kanal i 1976, og derefter udgivet på VHS og DVD.

Julekalenderen er mest kendt for sangen Vinterbyøster, som blev optaget i Legestuens Sangbog i 1974 og er blevet et ikonisk julehit.

Dukkerne er lavet af Finn Bentzen og Hanne Willumsen, som også stod for manuskriptskrivning, stemmeskuespil og dukketeater til produktionen.

Vinterbyøster er blevet en klassiker i Danmark, og hvert år bliver den sendt som juleunderholdning på DR1. Det er en magisk rejse gennem det danske vinterlandskab, som kun dukkespil kan tilbyde, og som får os til at grine og smile, når vi mindes dette elskede program

Så hvis du nogensinde er på udkig efter en varm og hyggelig juleoplevelse, så husk at se Vinterbyøster. Du vil ikke fortryde det!

Handlingen i Vinterbyøster

Mens sneen falder blidt ned over den maleriske Vinterbyøster, kan man se en cirkusvogn parkeret foran det gamle rådhus. Dette er Cirkus Caramellas hjem, og i en måned hvert år har de deres hjem i denne lille by. Caramellas er en tæt knyttet familie af artister, og hvert år laver de et show, der begejstrer publikum i alle aldre.

Vinterbyøster

Bedstemor Caramella er en mesterlig syerske, og hun bruger sine dage på at reparere og lappe teltet, mens far Carlo tager sig af at træne familien i deres forskellige cirkusnumre. Mama Flora har ansvaret for alle rekvisitter og kostumer og sørger for, at hver forestilling ser bedst ud. Lille Dorabella er stjernen i showet, hvor hun begejstrer publikum med sin akrobatik, jonglering og sine unicykeltricks.

Caramella-familiens forestillinger er et højdepunkt i vintersæsonen på Vinterbyøster og tiltrækker både lokale og besøgende til deres spændende shows. Når mørket falder på, og stjernerne kommer frem, viser familien en fortryllende forestilling, som fanger publikum. I en måned hvert år har Vinterbyøsters befolkning mulighed for at blive forblændet af de talentfulde artister i Cirkus Caramella.

Caramella-familien bliver måske kun i en måned, men deres tilstedeværelse i vinterbyen bliver altid husket med glæde.

Byboerne i Vinterbyøster ser alle frem til, at de vender tilbage den følgende vinter. Deres fantastiske optrædener fortsætter med at bringe glæde og fryd til alle, der er vidner til dem

Dagens gang i Vinterbyøster

Om dagen kan man se Stempelquist sørge for, at der er orden i byen, mens Alfred øver sig på sine trylletricks på torvet. Julius, Dorabella’s bedste ven, hjælper til i sin fars bageri, mens mor Flora og tante Rosa øver sig i at synge og danse line dance med hundene. Morten Post leverer trofast post i hele byen hver dag og sørger for, at alle holder kontakten

Caramellas’ stjernestatus er måske kortvarig, men den indflydelse de har på Vinterbyøster er noget, som aldrig vil blive glemt. Langt efter deres månedlange ophold ser Vinterbyøsters befolkning fortsat frem til Caramellas’ tilbagevenden hver vinter – og de bringer en unik og magisk oplevelse med sig for alle, der er vidner til den.

Se Vinterbyøster her